Czas na jakieś przepisy, trochę mnie nie było, więc zaniedbałam systematyczne umieszczanie postów. Od dzisiaj nadrabiam zaległości. Dzisiaj na słodko- Ciasto amerykańskie lub salceson. Przepis pachnący cynamonem, wypełniony jabłkami i orzechami. Polecam.
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki oleju
- 5 jajek
- ok 2 szklanki cukru kryształ
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 szklanki maki pszennej
- 1 kg. jabłek
- garść orzechów włoskich
- cukier puder do posypania
Żółtka ucieramy z cukrem na biały kolor, dodać cynamon i przesiane kakao.
Do tego wlewamy olej lekko miksujemy.
Masę przekładamy do większej miski, dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę. Wsypujemy posiekane orzechy, pokrojone w kostkę jabłka Wszystko łączymy masa jest dość gęsta.
Na koniec ubijamy pianę z białek, dodajemy szczyptę soli.
Sztywną pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około godziny
Po upieczeniu wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz