Karkówkę przyrządzamy na różne sposoby: grillowana,pieczona, smażona, duszona. Mój przepis to ostatni sposób. Lekko podsmażana, a później duszona we własnym sosie. Bardzo dobre danie obiadowe. Kto lubi smak karkówki na pewno nie pożałuje.
SKŁADNIKI:
- 1 kg karkówki
- 1 cebula
- tymianek
- przyprawa do karkówki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 1 szklanka wody
WYKONANIE:
Karkówkę kroimy w plastry. Robimy marynatę z oliwy, ziół , sosu sojowego i przyprawy do karkówki, wlewamy do miski.
Plastry wkładamy do marynaty .Wszystko razem dokładnie obtaczamy. Tak przyprawione mięso zostawiamy na dobę w zimnym miejscu.
Kolejnego dnia. każdy kawałek lekko obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Mięso wkładamy do szerokiego naczynia. Podlewamy szklanką wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu.
Cebulę kroimy w kostkę smażymy i dodajemy do karkówki. Mięso wymaga duszenia przez około 1 godzinę.
Możemy wcześniej sprawdzić, czy jest już miękkie. Powinno być kruche i mięciutkie.
Podajemy z ziemniakami i surówką.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz