Kapuśniak z kiszonej kapusty najlepszy na kapuście zrobionej przez nas.
Ta sklepowa pozbawiona marchewki, a jeśli już ją ma to trzeba dobrze się przyglądać, by ją dojrzeć.
Smak kapuśniaku z kapusty sklepowej nieporównywalny do domowej.
Na pewno kapuśniak nie wyjdzie dobry jeżeli nie dodamy do niego wędzonego boczku, a przede wszystkim ugotujemy na wywarze z żeberek.
SKŁADNIKI
- ok. 3 litry wywaru z żeberek i warzyw ( tu 4 żeberka wieprzowe, jedna marchewka , pół pora , pół pietruszki , kawałek selera
- 1 słoik kiszonej kapusty ( jak ktoś lubi gęsty można więcej)
- 30 dag boczku
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
WYKONANIE
Do wywaru mięsno - warzywnego dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości, gotowane z kapustą będą twarde.
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy kapustę lekko pokrojoną, liść laurowy , ziele angielskie.
Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulkę. Dodajemy do kapuśniaku
Zupę gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem i solą.
Ścieramy na tarce marchewkę z wywaru dodajemy do kapuśniaku. Można dodać kawałki mięsa z żeberek.
Kapuśniak można również podprawić zasmażką z mąki ,ale i bez tego jest doskonały.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz