Proponuję pierogi z mięsem i kapustą kiszoną. Może zestawienie dziwi, ale zapewniam ,że są doskonałe w smaku. Polecam.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
Farsz:
WYKONANIE
Przygotowywanie farszu do pierogów najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania mięsa oraz kapusty kiszonej.
Następnego dnia wyjmujemy z rosołu mięso. Odciskamy dobrze kapustę,
Mięso obieramy dokładnie z kości i skór. Przekręcamy przez maszynkę razem z kapustą.
Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy.
Do masy dodajemy pieprz , sól, paprykę do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy i robimy ciasto.
Wykonanie ciasta:
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Masło dodajemy do gorącej wody i mieszamy, aż się roztopi, a następnie wlewamy do mąki.
Wyrabiamy masę dużą łyżką, jednak w miarę jak składniki zaczną się łączyć, wyrabiamy ciasto rękoma na blacie lub stolnicy.
Jeśli ciasto jest za rzadkie, podczas wyrabiania podsypujemy delikatnie mąką.
Gdy widzimy,że jest zbyt gęste, zwilżamy dłonie wodą w czasie wyrabiania. Ugniatamy ciasto dotąd, aż będzie jednolite, miękkie i elastyczne.
Rozwałkujemy po kawałku ciasta i szklanką wykrawamy krążki
Na środek każdego z nich nakładamy niewielką ilość farszu i zalepiamy dokładnie brzegi, Odkładamy na ściereczkę, a drugą przykrywamy, by nie wyschły.
Gotujemy po kilkanaście pierogów w dużej ilości osolonego wrzątku. Po wrzuceniu do garnka mieszamy, by nie przywarły do dna – Od wypłynięcia pierogów na powierzchnię gotujemy ok. 3 min.
Podajemy gorące z ulubioną okrasą. Lub odsmażane. jak kto lubi.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
- ok. 700 g mąki pszennej
- 60 g. masła
- 400 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 3 żółtka
Farsz:
- 2 ćwiartki z kurczaka,
- 1 kg. kiszonej kapusty
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki ojeju
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
WYKONANIE
Przygotowywanie farszu do pierogów najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania mięsa oraz kapusty kiszonej.
Następnego dnia wyjmujemy z rosołu mięso. Odciskamy dobrze kapustę,
Mięso obieramy dokładnie z kości i skór. Przekręcamy przez maszynkę razem z kapustą.
Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy.
Do masy dodajemy pieprz , sól, paprykę do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy i robimy ciasto.
Wykonanie ciasta:
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Masło dodajemy do gorącej wody i mieszamy, aż się roztopi, a następnie wlewamy do mąki.
Wyrabiamy masę dużą łyżką, jednak w miarę jak składniki zaczną się łączyć, wyrabiamy ciasto rękoma na blacie lub stolnicy.
Jeśli ciasto jest za rzadkie, podczas wyrabiania podsypujemy delikatnie mąką.
Gdy widzimy,że jest zbyt gęste, zwilżamy dłonie wodą w czasie wyrabiania. Ugniatamy ciasto dotąd, aż będzie jednolite, miękkie i elastyczne.
Rozwałkujemy po kawałku ciasta i szklanką wykrawamy krążki
Na środek każdego z nich nakładamy niewielką ilość farszu i zalepiamy dokładnie brzegi, Odkładamy na ściereczkę, a drugą przykrywamy, by nie wyschły.
Gotujemy po kilkanaście pierogów w dużej ilości osolonego wrzątku. Po wrzuceniu do garnka mieszamy, by nie przywarły do dna – Od wypłynięcia pierogów na powierzchnię gotujemy ok. 3 min.
Podajemy gorące z ulubioną okrasą. Lub odsmażane. jak kto lubi.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz