poniedziałek, 16 lutego 2015

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

 Proponuję pierogi z mięsem i kapustą kiszoną. Może zestawienie dziwi, ale zapewniam ,że są doskonałe w smaku. Polecam.





SKŁADNIKI 

Na  ciasto:

  • ok. 700 g mąki pszennej
  • 60 g. masła
  • 400 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 3 żółtka

Farsz:

  • 2  ćwiartki z kurczaka,
  • 1 kg. kiszonej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki  ojeju
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka


WYKONANIE

Przygotowywanie farszu do pierogów najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania mięsa  oraz kapusty kiszonej.

Następnego dnia wyjmujemy z rosołu mięso. Odciskamy dobrze kapustę,

Mięso obieramy  dokładnie z kości i skór. Przekręcamy przez maszynkę razem z kapustą.

Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu i  mieszamy.

Do masy dodajemy  pieprz , sól, paprykę do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy i robimy ciasto.

Wykonanie ciasta:

Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Masło dodajemy do gorącej wody i mieszamy, aż się roztopi, a następnie wlewamy do mąki.

Wyrabiamy masę dużą łyżką, jednak w miarę jak składniki zaczną się łączyć, wyrabiamy ciasto rękoma na blacie lub stolnicy.

Jeśli ciasto jest za rzadkie, podczas wyrabiania podsypujemy delikatnie mąką.

Gdy widzimy,że  jest zbyt gęste, zwilżamy dłonie wodą w czasie wyrabiania. Ugniatamy ciasto  dotąd, aż będzie jednolite, miękkie i elastyczne.

Rozwałkujemy po kawałku ciasta i szklanką wykrawamy krążki

 Na środek każdego z nich nakładamy niewielką ilość farszu i zalepiamy dokładnie brzegi, Odkładamy na ściereczkę, a drugą przykrywamy, by nie wyschły.


Gotujemy  po kilkanaście pierogów w dużej ilości osolonego wrzątku. Po wrzuceniu do garnka mieszamy, by nie przywarły do dna – Od wypłynięcia pierogów na powierzchnię gotujemy ok. 3 min.
Podajemy  gorące z ulubioną okrasą. Lub odsmażane. jak kto lubi.








SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Brak komentarzy: