Pascal kontra Okrasa taką książkę można było kiedyś otrzymać z zakupy w Lidl-u. Leżała sobie u mnie, aż w końcu się doczekała. Przepis Okrasy jest naprawdę doskonały, a makaron w takim sosie to poezja smaku. Wędzony łosoś, kapary, papryka, pomidory i wszystko w pysznym sosie. Przepis taki sam jak w książce, tylko pominęłam smażoną cukinię , która jest dodatkiem do dania.
SKŁADNIKI
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 200 g wędzonego łososia
- 300 g. makaronu farfalle
- 400 g. śmietanki 30%
- 80 g. kaparów
- 30 g. świeżej ostrej papryczki
- 150 g. pomidorów pelati
- 1 czerwona papryka
- sól świeżo mielona
- pieprz biały mielony
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 80 g. oliwy z oliwek extra virgin
Dodatkowo folia aluminiowa i papier do pieczenia.
WYKONANIE
Czerwoną paprykę obtoczoną w niewielkiej ilości oliwy kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 220 stopni C na 20 min.
Makaron farfalle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy al dente prze ok 3- 4 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy niewielkością ilością oliwy z oliwek.
Na oliwie smażymy cebulę pokrojona w kostkę.
Wyjmujemy paprykę z piekarnika i zawijamy jaw folię aluminiową. Folia sprawi ,że po chwili łatwiej obierzemy paprykę ze skórki.
Siekamy ząbek czosnku i dodajemy do cebuli na patelni.
Pomidory siekamy w drobną kostkę, przekładamy na patelnie w raz z sokiem. Mieszamy.
Paprykę odwijamy z foli , obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dobrze odparowane pomidory na patelni zalewamy śmietaną.
Ostrą papryczkę kroimy i dodajemy odrobinę do dania. Dodajemy kapary i paprykę. Gdy sos się zagotuje dodajemy odrobinę pieprzu. Gotujemy chwilę w celu odparowania sosu.
Plastry łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu.
Makaron przekładamy na patelnię z sosem.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz