sobota, 29 sierpnia 2015

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto  z przepisu mojej koleżanki Tereski. Może z drobnymi zmianami w wykonaniu. Upiekłam , wypróbowałam i polecam dalej. Śliwki piękne upiekły się w środku. Pychotka.








SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 5 dag drożdży
  • ok. 1 szklanki mleka
  • ok 3/4 szklanki cukru
  • 5 dag  margaryny
  • 4 żółtka
Owoce do ciasta:
  • 1 kg śliwek ( u mnie duża węgierka)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru
Kruszonka:
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru kryształ


WYKONANIE

Śliwki najlepiej przygotować wcześniej.  Przekroić na połówki. Posypać cukrem i cukrem wanilinowym.

Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże mieszamy z  1 łyżeczką cukru i pół łyżeczki mąki i dodajemy odrobinę mleka tak, by rozczyn miał gęstość śmietanki. Odstawimy do wyrośnięcia.

Margarynę podgrzewamy w garnuszku do roztopienia. Jajka roztrzepujemy z cukrem.

W mące robimy wgłębienie, dodajemy jajka, cukier wyrośnięte drożdże, wlewamy mleko ( powinno być ciepłe.


Wyrabiamy najlepiej dłonią. Pod koniec dodajemy roztopioną margarynę i dalej dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawać od ręki.

Ciasto nakrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia


Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy na dwie części. Na spód można zostawić trochę więcej.

Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia


 Na ciasto wykładamy śliwki ( rozcięciem do góry)


Wierzch przekrywamy kolejnym ciastem. Możemy docisnąć boki.

Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą dobrze rozcieramy.
Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 30-40 min w temperaturze 180 st.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz