środa, 19 sierpnia 2015

Dżem truskawkowy domowy

Dzisiaj polecam dżemik truskawkowy zrobiony metodą tradycyjną ,czyli wysmażany bez dodatku  środków żelujących. Nic nie mam przeciwko takim wynalazkom i często je również używam, ale czasami warto wrócić do przepisów naszych babć.






SKŁADNIKI

(Na jedną porcję)
Czas przygotowania ok. 3-4 godziny

  • 1 kg. truskawek 
  • 300-350 g cukru ( można dodać więcej jeśli lubimy słodkie)
  • 1/2 soku z cytryny
WYKONANIE

Truskawki płuczemy ,usuwamy szypułki . Tłuczkiem do ziemniaków lekko rozdrabniamy.



Truskawki zasypujemy  połową ilości  cukru i odstawiamy na ok .2 godz.  w chłodne miejsce, aby puściły sok.  W ciepłe dni  wstawiamy do lodówki.


Następnie gotujemy truskawki na dość mocnym ogniu, aby zagotować sok i truskawki. Wyciskamy sok z cytryny.

Po zgotowaniu zmniejszamy ogień i smażymy ok. 2 godz.. następnie dodajemy resztę cukru i smażymy jeszcze następne 2 godz. często mieszając.

Po pewnym czasie dżem zaczyna ciemnieć i gęstnieć. Można wylać na talerzyk i wtedy zobaczymy, czy szybko się ścina. Jeśli tak jest gotowy.


Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki. Odwracamy do góry dnem i trzymamy tak ok 10 min.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz