czwartek, 20 sierpnia 2015

Sałatka z ogórków, marchewki i cebuli w koncentracie pomidorowym

Czas przetworów trwa cały czas, a zima z przyjemnością zajrzymy na półki w spiżarni, by wypróbować to, co zrobiliśmy w lecie. Dzisiaj prezentuje przepis, który dostałam od znajomej. Pomysł na  mizerię z marchewką i cebulką w zalewie z koncentratem pomidorowym. Polecam , bo przepis bardzo dobry.






SKŁADNIKI:


  • 1 kg. ogórków
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg. marchewki
Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 koncentraty pomidorowe po 200 g.
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy
WYKONANIE

Wszystko kroimy w oddzielnym naczyniu. 

Ogórki tak, jak na mizerię.



Marchewkę ścieramy na małych oczkach na tarce.



Cebule szatkujemy. 



Do każdego naczynia wsypujemy 1 łyżkę soli, mieszamy i odstawiamy na dwie godziny.

Po dwóch godzinach warzywa odciskamy i dodajemy do gotującej się  do zalewy.

Od chwili zagotowania, gotujemy ok. 10 min. lub dłużej  tak , by warzywa puściły trochę soku.

Nakładamy gorące do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 10 min.

Po pasteryzacji odwracamy słoiki  do góry dnem.







SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz