czwartek, 8 października 2015

Schab pieczony z warzywami

Taki przyrządzony schab to świetna pieczeń na obiad, czy też  przystawka na dobrą kolację. Jeśli zostanie nam mięso, będziemy mieli dodatek do kanapek, ale czy zostanie wątpię? Zapraszam do zapoznawania się z przepisem.



SKŁADNIKI

  • 2 kg. schabu bez kości
  •  po 1 łyżce przypraw typu: majeranek, bazylia , tymianek, papryka słodka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego -ciemny
  • 2 łyżki oleju lub smalcu do obsmażenia schabu

Warzywa:
  • 2 marchewki 
  • 3 cebule
  •  1/2 pora część biała
PRZYGOTOWANIE.

 Schab dobrze płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wlewamy olej, sos sojowy, przyprawy, mieszamy i taka pasta nacieramy dobrze schab. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce - najlepiej zrobić dzień wcześniej.

Schab obsmażamy na bardzo gorącym tłuszczu. Minutę dwie z każdej strony.

Cebule i pora kroimy w cienkie talarki.

Marchewkę obieramy ze skórki i najlepiej nożykiem do obierania ścieramy na paski wiórek.


Do naczynia żaroodpornego wkładamy schab. Wlewamy resztki sosu z przypraw. Obkładamy porem cebulą  i marchewką.

Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a następnie po 20 min. zmniejszamy do 180 stopni. Schab pieczemy ok . 2 godziny. Można  w trakcie pieczenia  polać mięso sosem, który się wytworzy po wpływem temperatury.
Schab po upieczeniu kroimy  na plastry i podajemy z upieczonymi warzywami.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz