wtorek, 13 października 2015

Sos carbonara z makaronem penne


Sos carbonaara to doskonałe włoskie  danie, które szybko i smacznie możemy przygotować. Ciekawy smak sosu uzyskujemy poprzez połączanie boczku ,śmietany , sera oraz odpowiednio dobranych przypraw. Takie proste , a takie smaczne. Zapraszam do wypróbowania przepisu.



SKŁADNIKI:

  • 20 dag boczku wędzonego można pół na pół zmieszać z szynką
  • 20 dag sera żółtego, np. parmezan
  • 2 żółtka
  • 250 ml. śmietany
  • zioła typu tymianek, gałka, rozmaryn
  •  1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy

WYKONANIE.
Boczek kroimy w kostkę i i dobrze wysmażamy na oliwie.



Następnie boczek wyjmujemy z patelni i na tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek.



Śmietanę rozbijamy z żółtkami, ziołami i startym serem.


 Ponownie dodajemy do cebuli boczek wlewamy rozbitą masę śmietanowo - jajeczną.

Wszystko  mieszamy i chwilę smażymy doprawiając sos solą i pieprzem.

Makaron gotujemy Al-dente. Łączymy z sosem. Na talerzu posypujemy startym serem.  Podajemy gorące danie.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz