Sos carbonaara to doskonałe włoskie danie, które szybko i smacznie możemy przygotować. Ciekawy smak sosu uzyskujemy poprzez połączanie boczku ,śmietany , sera oraz odpowiednio dobranych przypraw. Takie proste , a takie smaczne. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
SKŁADNIKI:
- 20 dag boczku wędzonego można pół na pół zmieszać z szynką
- 20 dag sera żółtego, np. parmezan
- 2 żółtka
- 250 ml. śmietany
- zioła typu tymianek, gałka, rozmaryn
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
WYKONANIE.
Boczek kroimy w kostkę i i dobrze wysmażamy na oliwie.
Następnie boczek wyjmujemy z patelni i na tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek.
Śmietanę rozbijamy z żółtkami, ziołami i startym serem.
Ponownie dodajemy do cebuli boczek wlewamy rozbitą masę śmietanowo - jajeczną.
Wszystko mieszamy i chwilę smażymy doprawiając sos solą i pieprzem.
Makaron gotujemy Al-dente. Łączymy z sosem. Na talerzu posypujemy startym serem. Podajemy gorące danie.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz