sobota, 3 października 2015

Sos grzybowy z kawałkami kurczaka

Uwielbiam zbierać grzyby i dlatego dzisiejszy sobotni poranek zaplanowaliśmy na wyprawę do lasu.
No cóż, muszę przyznać ,że nie zaspokoiłam swoich pasji zbieracza. Kilka podgrzybków i na tym koniec. Dobrze ,że wystarczyło na sos. Sosik ze świeżych grzybków w śmietanie, to zrekompensowało niedosyt zbierania.




SKŁADNIKI:

  • kilka podgrzybków ( u mnie 5-6 )
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki margaryny lub masła klarowanego
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz do smaku
  • 1  śmietana ( 200 ml.)
  • 1 liść laurowy
WYKONANIE.

Grzybki oczyszczamy, lekko płuczemy, kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, grzyby, liść laurowy.
 Nakrywamy i dusimy na małym ogniu, ok 15 min.


Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub cienkie paski. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

Grzyby i cebulka powinny ładnie zmięknąć.Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podsmażonego kurczaka- mieszamy.

Całość  zalewamy śmietaną i dalej smażymy, aż śmietana ładnie się zetnie i zgęstnieje.


Danie gotowe - u mnie podane z ciemnym  makaronem penne.

 

SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz