poniedziałek, 5 października 2015

Sushi-krok po kroku

Dzisiaj na moim blogu przepis autorski  w wykonaniu mojego syna i synowej. Sushi to potrawa, która wymaga nieco zaangażowania. Jednak zrobiona z własnych ulubionych składników, na pewno zrekompensuje czas poświęcony na jej przygotowanie. Osobiście nie pałam miłością do sushi i może dlatego na moim blogu zabrakło tej orientalnej potrawy. Podziwiam więc  młodych, z jaką dokładnością i precyzją potrafią zwijać rolki sushi. Z przyjemnością zamieszczam przepis i zdjęcia, które krok po kroku pokazują wykonanie domowego sushi. Chyba też polubię patrząc na zastawiony stół i jeszcze dodatkowo ten łosoś!!!






SKŁADNIKI:

Porcja na 6 rolek czyli ok. 50 części.

  • 500 g. ryżu
  • 200 g. łososia
  • 1 mango
  • 1 ogórek
  • 1 opakowanie surimi krabowych 
  • sos do ryżu ok. 9 łyżek
  •  wasabi (1 opak. wystarczy na kilka razy/ smarujemy cienki pasek do środka rolki)
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 1 majonez
  • 1 pęczek szczypiorku
  •  sos sojowy (bardziej się opłaca kupić duży, będzie na wiele razy)
  • grzybki mun- jeśli w słoiczku to 1/3 słoiczka, ok. 50 g.
  •  ok. 6 alg, z których wyjdzie 6 rolek

WYKONANIE

Ryż dokładnie płuczemy, następnie gotujemy w proporcjach 1:1 przez 10 minut, a następnie odstawiamy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia się wody. 

Ryż studzimy i mieszamy z sosem do ryżu czyli octem ryżowym zmieszanym z cukrem brązowym, dzięki czemu jest on lepki i łatwo formuje się z niego sushi. 

Na aldze odwróconej chropowatą stroną do góry, układamy ryż tak żeby zajął 2/3 powierzchni algi. Pozostawiamy pusty pasek algi celem zaklejenia jej na zawiniętym już ruloniku. 



Na ryżu układamy nasze ulubione składniki według uznania- np. łososia, majonez, sos wasabi,
ogórek  i szczypiorek. 

             
                                
Kolejno zawijami algę przy pomocy maty bambusowej tak, aby utworzyć rulonik. 



Pozostały niezajęty pasek algi moczymy lekko wodą i sklejamy całość solidnie ją ugniatając. 



Powstałą porcję kroimy na ok. 2 cm kawałki, tak żeby wygodnie było je jeść pałeczkami. 



Sushi podajemy z sosem sojowym. Możemy je dodatkowo ozdobić tatarem z łososia.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz