piątek, 2 października 2015

Szarlotka z cynamonem i rodzynkami

Zastanawiam się, czy szarlotka nie należy do ciast ( oprócz sernika), które robię najczęściej.Staram się jednak eksperymentować  zmieniając przepis i coś uzupełniając. Tak też jest w tym przypadku. Masa jabłeczna z cynamonem i rodzynkami, a na wierzchu różowa pianka. Zapraszam, ciasto wyszło doskonałe.





SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
Pianka 
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duży kisiel wiśniowy lub truskawkowy
WYKONANIE

 Zagniatamy składniki na kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę  wielkości (34x24 cm).



Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki.

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne kroimy w ósemki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobina wody , dodajemy cynamon, kardamon i rodzynki.




Jabłek przykrywamy i dusimy tak, by były miękkie, ale się nie rozpadły. Lekko ostudzamy i wykładamy na ciasto.


Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, dodajemy kisiel i jeszcze chwilę ubijamy.

Piane układamy na jabłka.


Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na cienki długi placek.

Kroimy w paski i układamy na piance po skosie.

Ciasto pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz