Zastanawiam się, czy szarlotka nie należy do ciast ( oprócz sernika), które robię najczęściej.Staram się jednak eksperymentować zmieniając przepis i coś uzupełniając. Tak też jest w tym przypadku. Masa jabłeczna z cynamonem i rodzynkami, a na wierzchu różowa pianka. Zapraszam, ciasto wyszło doskonałe.
SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
Zagniatamy składniki na kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę wielkości (34x24 cm).
Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne kroimy w ósemki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobina wody , dodajemy cynamon, kardamon i rodzynki.
Jabłek przykrywamy i dusimy tak, by były miękkie, ale się nie rozpadły. Lekko ostudzamy i wykładamy na ciasto.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, dodajemy kisiel i jeszcze chwilę ubijamy.
Piane układamy na jabłka.
Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na cienki długi placek.
Kroimy w paski i układamy na piance po skosie.
Ciasto pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki
- 200 g margaryny
- szczypta soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kg jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 4 białka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 duży kisiel wiśniowy lub truskawkowy
Zagniatamy składniki na kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę wielkości (34x24 cm).
Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne kroimy w ósemki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobina wody , dodajemy cynamon, kardamon i rodzynki.
Jabłek przykrywamy i dusimy tak, by były miękkie, ale się nie rozpadły. Lekko ostudzamy i wykładamy na ciasto.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, dodajemy kisiel i jeszcze chwilę ubijamy.
Piane układamy na jabłka.
Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na cienki długi placek.
Kroimy w paski i układamy na piance po skosie.
Ciasto pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz