niedziela, 15 listopada 2015

Surówka z kapusty pekińskiej z suszonymi pomidorami

Surówki to takie przystawki , z którymi zawsze możemy poeksperymentować. Różne dodatki i sos sprawiają ,że każda będzie inna i nabierze niepowtarzalnego smaku. Moja propozycja to surówka pekińska z porem i suszonymi pomidorami. Zapraszam naprawdę smaczna.



SKŁADNIKI

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1/4  pora  ( część biała)
  • 1 jabłko
Na sos:
  • 1/2 szklanki jogurtu maturalnego
  • 1/2 łyżeczki musztry
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 1 łyżeczka miodu
  • odrobina soli i pieprzu
WYKONANIE

Kapustę płuczemy, kroimy cienko. Pora kroimy w talarki i chwilę sparzamy wrzątkiem. 
Wyciskamy i dodajemy do kapusty. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki , dodajemy do kapusty.
Pomidory kroimy w cienkie paski. Wszystko łączymy.

Z podanych składników przygotowujemy sos , łączymy i polewamy surówkę - mieszamy.
Surówka gotowa jako dodatek do obiadu lub najzwyczajniej sama, jak ktoś lubi.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz