wtorek, 8 grudnia 2015

Pasztet świąteczny

Święta zbliżają się dużymi krokami, dlatego warto przygotować sobie przepisy, które wypróbujemy przy świątecznym stole.  Przepisów  na pasztet mamy mnóstwo. Na pewno większość wypróbowanych przez panie domu. Osobiście przygotowuję pasztet z różnych składników. W dzisiejszym poście propozycja  z wykorzystaniem wiejskiej kury i innych dodatków, które możemy zamieniać i łączyć na swój sposób.





SKŁADNIKI

  • 1 kura wiejska
  • 70 dag. łopatki wieprzowej
  • 25 dag. wątróbki drobiowej
  • 30 dag. podgardla
  • 2 skrzydła z indyka
  • 4 jajka
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 cebule
  • 1 marchewka 
  • 1/2 pora
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE

 Kurę dokładnie płuczemy dzielimy na porcje, dodajemy opłukane  skrzydełka z indyka. zalewamy wodą i zagotowujemy. Odlewamy pierwszą wodę. Zalewamy drugą, czystą tak , by dobrze zakryć mięso.
Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy warzywa, 1 liść laurowy, 2- ziarenka ziela angielskiego. Odgotowując mięso na pasztet będziemy mieli rosół.
Wiejska kura często długo się gotuje i tak naprawdę mięso najlepiej nadaje się na pasztet.

W tym samym czasie w oddzielnym garnku wstawiamy podgardle i również odgotowujemy.

Łopatkę kroimy na kawałki, obsmażamy na tłuszczu. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Następnie podlewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem  na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy.W trakcie duszenia dodajemy pokrojoną w  większe kawałki cebulę. Okres duszenia mięsa ok. 1, 5 godziny. Pod koniec duszenia na ok. 15 min dodajemy wątróbkę i jeszcze podduszamy.

Mięso z rosołu wyjmujemy i studzimy , to samo robimy z pozostałym mięsem.

Oddzielamy od kości i wszystko przekręcamy przez bardzo gęstą siatkę lub robimy to przynajmniej 2 razy na rzadszej. Dodatkowo przekręcamy jeszcze jedną marchewkę.



Do masy dodajemy jaka , przyprawy i wyrabiamy pasztet. uważamy na sól. Pasztet nie powinien być słony , ponieważ po upieczeniu sól  da znać o sobie.
Masę podlewamy  rosołem. Pasztet nie może być za rzadki ani za gęsty.

Nakładamy do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką, lub do gotowej foremki aluminiowej.





Pieczemy w temperaturze 200 stopni C. Ok 1 godziny.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz