wtorek, 29 grudnia 2015

Uszka pieczone

Uszka zawsze kojarzą się nam z gotowaniem. Dlatego dzisiaj trochę odmiany, propozycja uszek z pieczarkami wykonanych z kruchego ciasta. Jest to doskonała przekąska do czerwonego barszczyku. Zapraszam.






SKŁADNIKI

Ciasto:
  • 1/2 kilograma mąki
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli 
  • jedno jajko
Farsz:
  • 1/2 kilograma pieczarek, 
  • 2 cebule
  • olej do smażenia

WYKONANIE

Mąkę siekamy z margaryną , dodajemy jajko, śmietanę sól i cukier. 

Zagniatamy ciasto.

Pieczarki płuczemy ( jak są świeże nie ubieram) siekamy drobniej, smażymy na maśle  z pokrojoną w kostkę cebulką.

Z ciasta rozwałkowujemy paski , następnie kwadraty, nakładamy farsz, sklejamy po skosie.


 

 

Układamy na blaszce smarujemy jajkiem.Pieczmy w temperaturze ok. 200 stopni do zarumienienia.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie do Was trafić.
Prześlij komentarz