niedziela, 19 stycznia 2014

Lekka rolada cytrynowa

Rolady to puszyste , lekkie ciasta, które  tak , jak torty mają swoje miejsce wśród wypieków. Kiedyś nie potrafiłam ich piec, teraz kiedy się odważyłam,wychodzą rewelacyjnie. Zaznaczam,  że dla początkujący może coś nie wyjść ,ale  nie zrażamy się.


Pyszna rolada

Czego potrzebujemy 
Na ciasto

  • 4 jajka
  • 12 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
  • 250 ml. jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • sok i otarta skórka z jednej cytryny
  • 250 mil śmietany , kremówki
  • 25 konfitury morelowej.
Jak robimy

Oddzielić  żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując 5 łyżek cukru. Kolejno dodawać po jednym żółtku , za każdym razem  dokładnie łącząc je z masą. Mąkę przesiać przez sitko , dodać  do masy , wymieszać. 
Prostokątną blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować przygotowane ciasto. Piec 10 min . w tem.  200 C
Gorący biszkopt wyrzucić na wilgotną posypaną cukrem ściereczkę, zdjąć pergamin.
Ciasto zwinąć w rulon i odstawić do wystygnięcia.

Przygotować krem- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy spęcznieje, rozpuścić podgrzewając na małym ogniu. Jogurt zmiksować z resztą cukru, sokiem z cytryny i skórką. # łyżki masy  wymieszać z żelatyną, a następnie połączyć z pozostałym kremem.  Odstawić do lodówki na 5-10 min. Gdy masa zacznie tężeć, dodać ubitą na sztywno kremówkę i wymieszać.

Zupełnie zimny biszkopt ,rozwinąć posmarować konfiturą k kremem cytrynowym. Ponownie zrolować. odłożyć do lodówki na 2 godz.

Polecam również


SMACZNEGO

Prześlij komentarz