Rolady to puszyste , lekkie ciasta, które tak , jak torty mają swoje miejsce wśród wypieków. Kiedyś nie potrafiłam ich piec, teraz kiedy się odważyłam,wychodzą rewelacyjnie. Zaznaczam, że dla początkujący może coś nie wyjść ,ale nie zrażamy się.
Czego potrzebujemy
Na ciasto
Pyszna rolada |
Czego potrzebujemy
Na ciasto
- 4 jajka
- 12 dag mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 250 ml. jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżeczki żelatyny
- sok i otarta skórka z jednej cytryny
- 250 mil śmietany , kremówki
- 25 konfitury morelowej.
Jak robimy
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując 5 łyżek cukru. Kolejno dodawać po jednym żółtku , za każdym razem dokładnie łącząc je z masą. Mąkę przesiać przez sitko , dodać do masy , wymieszać.
Prostokątną blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować przygotowane ciasto. Piec 10 min . w tem. 200 C
Gorący biszkopt wyrzucić na wilgotną posypaną cukrem ściereczkę, zdjąć pergamin.
Ciasto zwinąć w rulon i odstawić do wystygnięcia.
Przygotować krem- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy spęcznieje, rozpuścić podgrzewając na małym ogniu. Jogurt zmiksować z resztą cukru, sokiem z cytryny i skórką. # łyżki masy wymieszać z żelatyną, a następnie połączyć z pozostałym kremem. Odstawić do lodówki na 5-10 min. Gdy masa zacznie tężeć, dodać ubitą na sztywno kremówkę i wymieszać.
Zupełnie zimny biszkopt ,rozwinąć posmarować konfiturą k kremem cytrynowym. Ponownie zrolować. odłożyć do lodówki na 2 godz.
Polecam również
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz