niedziela, 28 września 2014

Pulpety z karkówki w sosie musztardowym

Pulpety to danie dość szybkie i dietetyczne, dlatego polecam wszystkim, którzy wystrzegają się smażonych potraw.




SKŁADNIKI

  • 1/2 kg zmielonej karkówki
  • pół suchej bułki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy Kremskiej
  •  2 szklanki wody
  • pół szklanki mleka
  • ząbek czosnku


WYKONANIE:

Bułkę namoczyć  w mleku. Dodać do mięsa bułkę, jako, przyprawy, wyciśnięty czosnek. Pulpety  wyrobić, gotować ok 20 min na wodzie. Wyjąć, a na wywarze zrobić sos. Można do smaku dodać kostkę rosołową. Do wywaru  sporządzamy zawiesinę z mąki, mleka i łyżeczki musztardy. Zagęszczając wywar  cały czas mieszamy żeby nie było grudek. Dodajemy pulpety i gotujemy jeszcze z sosem 5 min żeby wszystkie składniki się ładnie połączyły.Podawać z ziemniakami i surówką lub z pieczywem.






SMACZNEGO

Prześlij komentarz