"Krokodylki"- sama nie wiem skąd taka nazwa może, dlatego że zielone porowate, ale czy przypominają krokodyla??? Nieważne. Jedno jest pewne, są to pyszne ogóreczki, które weszły do moich stałych przepisów na przetwory. Jeżeli ktoś lubi ostre i pikantne, to na pewno podany przepis zaspokoi jego smakowe podniebienie.
Jak to robimy:
3 kg. małych ogórków, kroimy na ćwiartki, solimy 4 łyżkami soli, zostawiamy na 4 godziny. Ogórki puszczą sok. Odcedzamy i dodajemy pół łyżeczki papryki ostrej, pół chili, 2 główki czosnku przeciśniętego przez praskę, 8 łyżek oliwy. Do tego zagotowujemy zalewę z ok. 80 dag. cukru i 3 szklanki octu 10%. Gorącym zalewamy ogórki. odstawiamy na 12 godzin, od czasu do czasu mieszamy. Następnie nakładamy do słoików, zalewamy płynem - nie pasteryzujemy. Wariant mniej pikantny,to papryka słodka 1 łyżka i bez chili.
Polecam również: Sałatka na zimę
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz