Urodzaj śliwek sprzyja wykorzystaniu ich na wszystkie możliwe sposoby. Dzisiaj polecam ciasto drożdżowe ze śliwkami. Naprawdę bardzo proste , nie wymaga specjalnych umiejętności podczas robienia ciasta drożdżowego.
WYKONANIE:
Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką mąki, łyżeczką cukru i odrobiną soli. Poczekać aż trochę wyrosną. Jedno jajko i dwa żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę. Następnie wlać drożdże, mleko i roztopione ciepłe masło. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką tak, by składniki się połączyły. Ciasto będzie nieco rzadkie. Odstawić chwilę do wyrośnięcia.
Śliwki przekroić na pół, wyjąc pestki, ułożyć na cieście powciskać. Poczekać, aż ciasto jeszcze podrośnie. Można na wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika ok 200 stopni C. Piec 45-50 min.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg maki pszennej
- 3 jajka
- 50g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wniliowy
- ¼ łyżeczki soli
- 1 kg śliwek węgierek
Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką mąki, łyżeczką cukru i odrobiną soli. Poczekać aż trochę wyrosną. Jedno jajko i dwa żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę. Następnie wlać drożdże, mleko i roztopione ciepłe masło. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką tak, by składniki się połączyły. Ciasto będzie nieco rzadkie. Odstawić chwilę do wyrośnięcia.
Śliwki przekroić na pół, wyjąc pestki, ułożyć na cieście powciskać. Poczekać, aż ciasto jeszcze podrośnie. Można na wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika ok 200 stopni C. Piec 45-50 min.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz