Smaczne i wykwintne ciasto, które kiedyś publikowałam na moim pierwszym blogu. Odświeżam , bo warto.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
125 g maki
65 g cukru
65 g masła lub margaryny
1 jajko
jeden proszek mały do pieczenia
Masa:
500 ml mleka
2 budynie śmietankowe
200 g cukru
3 szklanki śmietany
ok. kilogram mandarynek
2 łyżki żelatyny
WYKONANIE:
Z podanych składników zagnieść ciasto, wykładając trochę wyżej brzegi. Budyń ugotować z cukrem, lekko ostudzić i wymieszać ze śmietaną, Wylać na ciasto,
Część mandarynek ubrać, usunąć skórki, ułożyć na masie, lekko wcisnąć .
Ciasto piec w temperaturze 180 C ok 75 min.
Przygotować glazurę do polania, z mandarynek i żelatyny. Mandarynki zblendować, dodać pół szklanki wody podgrzewać . Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, jak napęcznieje dodać do masy mandarynkowej. Glazurę robimy jak ciasto będzie już upieczone, bo nam zastygnie. Polać po upieczonym cieście. Ochłodzić.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz