Pulpety to danie dość szybkie i dietetyczne, dlatego polecam wszystkim, którzy wystrzegają się smażonych potraw.
SKŁADNIKI
WYKONANIE:
Bułkę namoczyć w mleku. Dodać do mięsa bułkę, jako, przyprawy, wyciśnięty czosnek. Pulpety wyrobić, gotować ok 20 min na wodzie. Wyjąć, a na wywarze zrobić sos. Można do smaku dodać kostkę rosołową. Do wywaru sporządzamy zawiesinę z mąki, mleka i łyżeczki musztardy. Zagęszczając wywar cały czas mieszamy żeby nie było grudek. Dodajemy pulpety i gotujemy jeszcze z sosem 5 min żeby wszystkie składniki się ładnie połączyły.Podawać z ziemniakami i surówką lub z pieczywem.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg zmielonej karkówki
- pół suchej bułki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka musztardy Kremskiej
- 2 szklanki wody
- pół szklanki mleka
- ząbek czosnku
WYKONANIE:
Bułkę namoczyć w mleku. Dodać do mięsa bułkę, jako, przyprawy, wyciśnięty czosnek. Pulpety wyrobić, gotować ok 20 min na wodzie. Wyjąć, a na wywarze zrobić sos. Można do smaku dodać kostkę rosołową. Do wywaru sporządzamy zawiesinę z mąki, mleka i łyżeczki musztardy. Zagęszczając wywar cały czas mieszamy żeby nie było grudek. Dodajemy pulpety i gotujemy jeszcze z sosem 5 min żeby wszystkie składniki się ładnie połączyły.Podawać z ziemniakami i surówką lub z pieczywem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz