niedziela, 28 września 2014

Pyszne i prawdziwe spaghetti bolognese

 Makaron z rożnymi sosami, któż tego nie eksperymentował? Jednym z nich jej sos boloński. W mojej kuchni najbardziej ulubiony, ale!!! Robię sos naturalny bez ulepszacza typu torebka sosu Bolognese.  Zachęcam do wypróbowania.


SKŁADNIKI

  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 500 g. mięsa mielonego wieprzowe-wołowe lub inne
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 szklanki wina- czerwonego półwytrawnego
  • 3 pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • odrobina cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia świeża, oregano
  • makaron spaghetti

WYKONANIE

Posiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę zetrzeć na tarce do owoców. Na patelnię wlać olej dodać cebulkę i startą marchew.  Dusić pod przykryciem do miękkości często  mieszając. Dodać mielone mięso, smażyć Następnie włożyć  pokrojone pomidory -skórkę sparzyć. Dusić pod przykryciem, ąż pomidory  zmiękną. Wlać wino. Mieszać aż odparuje, następnie dodać przecier pomidorowy. Przyprawić  wyciśniętym czosnkiem  oregano, pieprzem, solą, cukrem Jeżeli trzeba odparować nadmiar płynu lub zaprawić lekko mąką. Ugotować makaron. Podawać makaron z sosem.





SMACZNEGO


Prześlij komentarz