Wprawdzie zaczynam poniedziałek , ale od czegoś konkretnego.Dzisiejsza propozycja to bitki z szynki wieprzowej z leśnymi grzybami. Bardzo smaczne danie. Polecam
SKŁADNIKI:
WYKONANIE
Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić. Posypać z obu stron papryką, solą, pieprzem, czosnkiem.
Obtaczać z obu stron w mące. Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem i dusić ok 20 min
W tym czasie przygotować grzyby. Ja daję mrożone, płuczę po ciepła wodą jeszcze zmrożone, kroje na większe kawałki.
Na patelnie z masłem wrzucam pokrojoną w kostkę cebule i grzyby, doprawiam solą , pieprzem. Nakrywam i duszę ok 10 min.
Grzyby wylewam na wierzch bitek , nakrywam i jeszcze podduszam do miękkości mięsa.
Podajemy z kaszą lub ziemniakami, surówką.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg szynki wieprzowej
- papryka słodka
- suszony czosnek
- sól i pieprz
- 2 łyżki mąki
- 30 dag grzybów leśnych mrożonych lub świeżych np. podgrzybki, kurki
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła klarowanego
WYKONANIE
Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić. Posypać z obu stron papryką, solą, pieprzem, czosnkiem.
Obtaczać z obu stron w mące. Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem i dusić ok 20 min
W tym czasie przygotować grzyby. Ja daję mrożone, płuczę po ciepła wodą jeszcze zmrożone, kroje na większe kawałki.
Na patelnie z masłem wrzucam pokrojoną w kostkę cebule i grzyby, doprawiam solą , pieprzem. Nakrywam i duszę ok 10 min.
Grzyby wylewam na wierzch bitek , nakrywam i jeszcze podduszam do miękkości mięsa.
Podajemy z kaszą lub ziemniakami, surówką.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz