poniedziałek, 16 marca 2015

Bitki z szynki wieprzowej, z leśnymi grzybami.

Wprawdzie zaczynam  poniedziałek , ale od czegoś konkretnego.Dzisiejsza propozycja to bitki z szynki wieprzowej z leśnymi grzybami. Bardzo smaczne danie. Polecam








SKŁADNIKI:


  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • papryka słodka
  • suszony czosnek
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 30 dag grzybów leśnych mrożonych lub świeżych np. podgrzybki, kurki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła klarowanego

WYKONANIE

Mięso pokroić  w plastry,lekko rozbić. Posypać z obu stron  papryką, solą, pieprzem, czosnkiem.
Obtaczać z obu stron w mące. Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem i dusić ok 20 min

W tym czasie przygotować grzyby. Ja daję mrożone, płuczę po ciepła wodą jeszcze zmrożone, kroje na większe kawałki.

Na patelnie z masłem wrzucam pokrojoną w kostkę cebule i grzyby, doprawiam solą , pieprzem. Nakrywam i duszę ok 10 min.

Grzyby wylewam na wierzch bitek , nakrywam i jeszcze podduszam do miękkości mięsa.



            Podajemy z kaszą lub  ziemniakami, surówką.

SMACZNEGO



 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz