niedziela, 22 marca 2015

Deser z owocami i mascarpone

Doskonały, pyszny i szybki deser na niedzielny podwieczorek. Warto  zafundować coś takiego rodzinie i sobie. Nie wymaga szczególnego wkładu pracy. Poza tym możemy zaskoczyć gości smacznym i miłym dla oka deserem.  Zobaczcie i spróbujcie  sami.






SKŁADNIKI:


  • 1 galaretka agrestowa  lub w kolorze zielonym
  • 1 galaretka czerwona lub pomarańczowa
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 25 dag serka mascarpone 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 25 dag truskawek 
  • 1 banan


WYKONANIE

Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, mieszamy i studzimy.
Serek mascarpone miksujemy  z jogurtem naturalnym i miodem. Wlewamy lekko tężejącą galaretkę  i ponownie wszystko miksujemy.
Masę wlewamy do wypłukanej zimną wodą dużej salaterki.
Truskawki płuczemy, szypułkujemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. banan obieramy i kroimy w krążki.
Owoce wrzucamy, a właściwie wciskamy do masy.



Wstawiamy do lodówki, by nasza masa  stężała.
Galaretkę czerwoną  rozpuścić w 350 ml. gorącej wody. Dokładnie mieszamy i studzimy.
Tężejącą galaretką zalewamy masę z owocami i ponownie wstawiamy do lodówki na ok 3 godziny.




Po tym czasie masę w salaterce , należy dookoła obkroić  nożem, odwrócić i wyłożyć na talerz. Dekorujemy  połówkami truskawek .












SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

1 komentarz:

Monika Zawadzka pisze...

Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.