Ciekawe danie z ziemniakami, nadziewane grzybami. U mnie pieczarki i kurki. oczywiście wkład do środka może być również mięsny.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Ziemniaki w osolonej wodzie na pół miękko. Tak, żeby się nam nie rozpadły. Studzimy, przecinamy na pół i wydrążamy środki.
Tak przygotowane ziemniaki układamy na półmisku do zapiekania. Skraplamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy delikatnie na maśle,dodajemy całe kurki i pieczarki pokrojone w półplasterki,Podsmażamy, doprawiamy,solą,pieprzem.Do grzybów dodajemy rozgniecione kawałki wydrążonych ziemniaków i śmietanę- mieszamy wszystko.
Farszem nadziewamy ziemniaki, posypujemy serem żółtym.
Zapiekamy ok 30 min w ok 200 stopniach. Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 5-6 dużych ziemniaków
- 50 dag pieczarek
- 25 dag. kurek
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła klarowanego
- przyprawa do ziemniaków
- sól pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- 10 dag sera żółtego
WYKONANIE
Ziemniaki w osolonej wodzie na pół miękko. Tak, żeby się nam nie rozpadły. Studzimy, przecinamy na pół i wydrążamy środki.
Tak przygotowane ziemniaki układamy na półmisku do zapiekania. Skraplamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy delikatnie na maśle,dodajemy całe kurki i pieczarki pokrojone w półplasterki,Podsmażamy, doprawiamy,solą,pieprzem.Do grzybów dodajemy rozgniecione kawałki wydrążonych ziemniaków i śmietanę- mieszamy wszystko.
Farszem nadziewamy ziemniaki, posypujemy serem żółtym.
Zapiekamy ok 30 min w ok 200 stopniach. Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz