Sos z boczników idealnie pasuje do wielu dań. U mnie pojawił się ostatnio przy okazji kotletów z kaszy gryczanej tzw. Hreczniaków. Przepis TU Boczniaki to grzyby, które bardzo szybko można przygotować podobnie jak pieczarki. Chociaż potrawa z boczniaków jest dla mnie bardziej lżejsza.
SKŁADNIKI
- 350 g boczniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- odrobina mielonej słodkiej papryki
- 150 ml bulionu warzywnego
- 200 ml słodkiej śmietanki.
WYKONANIE
Boczniaki oczyszczamy i kroimy w paski lub większą kostkę.
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na patelnie razem z masłem i chwile obsmażamy.
Dodajemy grzyby, nakrywamy i smażymy na małym ogniu.
Doprawiamy solą, pieprzem i papryką oraz wlewamy bulion.
Gotujemy ok 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Na koniec dodajemy śmietankę i jeszcze gotujemy ok 6-8 min.
Podajemy z kluskami śląskimi, Hreczaniakami i na rożne sposoby wg/ uznania
Podajemy z kluskami śląskimi, Hreczaniakami i na rożne sposoby wg/ uznania
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz