Pieczenie bab, babek , babeczek kojarzy się z Wielkanocą. Skoro święta już niedługo, to proponuję babkę czarno - białą.
SKŁADNIKI:
- 5 jajek
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki
- 8 łyżek oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Plewa:
- 1/2 kostki masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie białej polewy
WYKONANIE:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielimy białka od żółtek.
Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę.
Dodajemy olej i ocet. Ucieramy Wsypujemy mąkę i mieszamy.
Z białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.
Do większej porcji dodajemy łyżkę mąki i wymieszamy.
Do mniejszej porcji dodajemy kakao i mieszamy.
Formę do ciasta smarujemy i wysypujemy tartą bułką.
Najpierw wylewamy ciemne ciasto, a na wierzch jasne.
Ciasto jest dość gęste , wiec można wykładać łyżką. Pieczemy ok. 60 minut w 180 C.
Wszystkie składniki polewy łączymy, mieszamy i chwilę trzymamy na ogniu. Nie zagotowujemy.
Jasną polewę podgrzewamy w gorącej wodzie. Ciepłą polew ciemną wylewamy na ciasto. Polewą jasną robimy wzorek na ciemnej.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz