poniedziałek, 9 marca 2015

Ziemniaki zapiekane z grzybami

Ciekawe danie z ziemniakami, nadziewane grzybami. U mnie pieczarki i kurki. oczywiście wkład do środka może być również mięsny.




SKŁADNIKI
  • 5-6  dużych ziemniaków
  • 50 dag pieczarek
  • 25 dag. kurek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 10 dag sera żółtego

WYKONANIE

Ziemniaki  w osolonej wodzie na pół miękko. Tak, żeby się nam nie rozpadły. Studzimy, przecinamy na pół i wydrążamy środki.

Tak przygotowane ziemniaki układamy na półmisku do zapiekania. Skraplamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawą do ziemniaków.




Cebulę obieramy i kroimy  w kostkę. Szklimy delikatnie na maśle,dodajemy całe kurki i pieczarki pokrojone w półplasterki,Podsmażamy, doprawiamy,solą,pieprzem.Do grzybów dodajemy rozgniecione kawałki wydrążonych ziemniaków i śmietanę- mieszamy wszystko.

Farszem nadziewamy ziemniaki, posypujemy serem żółtym.



 Zapiekamy ok 30 min w ok 200 stopniach. Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.






SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Prześlij komentarz