piątek, 19 czerwca 2015

Bigos z młodej kapusty, z koperkiem

Bigos to takie polskie danie, które na pewno większość z nas bardzo lubi. Dla mnie ten najbardziej ulubiony to z młodej pachnącej koperkiem kapusty. Przepis na bigosik z żeberkami , kiełbaską i koperkiem- Pychota.





SKŁADNIKI:
  • 2 główki młodej , ale już dość  zbitej kapusty
  • 2 pęczki koperku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • listek laurowy
  • pęczek cebulki szalotki ze szczypiorkiem
  • 4 żeberka
  • 20 dag cienkiej kiełbasy ( u mnie podwawelska)
  • sól, pieprz 
  • przecier pomidorowy
  • 1 łyżka oleju
WYKONANIE


Żeberka płuczemy wkładamy do garnka  i zalewamy wodą tak, by lekko zakryć. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i cebulkę, listek. Gotujemy na małym ogniu.







Kapustę szatkujemy. Połowę koperku również drobno siekamy. Dodajemy do podgotowanych żeberek i warzyw.




Nakrywamy i gotujemy od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i dodajemy do bigosu. Możemy potrawę trochę posolić i dodać pieprz. Gotujemy do miękkości kapusty. Odkrywamy, by wyparowała woda. Wrzucamy pozostałą część pokrojonego koperku. Na koniec dodajemy ok. pół szklanki przecieru pomidorowego. Jeśli ktoś lubi bardziej winne można dodać świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz