Pleśniak, to kruche ciasto, które zawsze się udaje. Bardzo często wracam do tego przepisu. Jest bazą do rożnych owoców. Najbardziej pasuje mi z truskawkami. Zapraszam na bloga i pyszne ciasto z truskawkami.
SKŁADNIKI
Ciasto:
WYKONANIE:
Żółtka oddzielamy od białek.
Mąkę wsypujemy do miski lub na deskę, dodajemy proszek do pieczenia i siekamy z margaryną i smalcem.
Dodajemy cukier i żółtka, zagniatamy ciasto.
3/4 ciasta schładzamy ok 30 min w lodowce, pozostałą część zawijamy w folię i mrozimy.
Dno i boki blaszki smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Ugniatamy tak, by wszędzie wyrównać.
Truskawki płuczemy , obieramy z szypułek. Osuszone wykładamy na ciasto.
Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Wylewamy na truskawki.
Ciasto z zamrażarki ścieramy na wierzch bezy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczmy w 180 stopniach ok 60 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- jedna margaryna ( 250 g)
- 1 łyżka smalcu
- 5 żółtek,
- 1 łyżka śmietany,
- 3 łyżki cukru kryształ,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Beza:
- 5 białek
- ok 3/4 szklanki cukru
Owoce:
1 kg truskawek (powinny zakryć całą blaszkę
Blaszka o wymiarach 24 x 36 cm.
Żółtka oddzielamy od białek.
Mąkę wsypujemy do miski lub na deskę, dodajemy proszek do pieczenia i siekamy z margaryną i smalcem.
Dodajemy cukier i żółtka, zagniatamy ciasto.
3/4 ciasta schładzamy ok 30 min w lodowce, pozostałą część zawijamy w folię i mrozimy.
Dno i boki blaszki smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Ugniatamy tak, by wszędzie wyrównać.
Truskawki płuczemy , obieramy z szypułek. Osuszone wykładamy na ciasto.
Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Wylewamy na truskawki.
Ciasto z zamrażarki ścieramy na wierzch bezy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczmy w 180 stopniach ok 60 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz