Kuchnia to takie miejsce, gdzie do głowy przychodzą rożne pomysły. Mój najświeższy pomysł powstał przy okazji niedzielnego obiadu. Była karkówka i należało ją jakoś przyrządzić. Powstało bardzo smaczne danie karkówka z warzywami z przewagą młodej kapusty.Muszę przyznać, że smaczek bardzo oryginalny. Przepis na blogu. Polecam
SKŁADNIKI:
Od czasu do czasu mieszamy. Danie jest gotowe , kiedy karkówka będzie miękka. Trwa to ok 40 min. Na koniec wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg karkówki
- przyprawa do karkówki
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 cebula ze szczypiorkiem
- liść selera
- 1 pęczek kopru
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia mięsa
- pół szklanki wody
- sól , pieprz do smaku
WYKONANIE
Karkówkę płuczemy, kroimy na plastry, lekko rozbijamy. Kawałki mięsa łączymy z przeprawą do karkówki i pozostawiamy na ok. 2 godziny.
Rozgrzewamy olej na patelni . Kawałki mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy lekko z obu stron.
Do oddzielnego naczynia wlewamy pół szklanki wody. Wrzucamy podsmażone mięso.
Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, cebulę kroimy również w plastry dodajemy do mięsa. Posypujemy zsiekanym koprem i selerem.
Kapustę kroimy w grubsze kawałki i dodajemy do mięsa. Nakrywamy i gotujemy na wolnym ogniu
Od czasu do czasu mieszamy. Danie jest gotowe , kiedy karkówka będzie miękka. Trwa to ok 40 min. Na koniec wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz