Ciasto , które prezentuje na blogu powstało na bazie ciasta ananasowiec, ale zmodyfikowane przeze mnie i tylko z truskawkami. Zastanawiałam się jak je nazwać i skoro z ananasów ananasowiec to z truskawek truskawkowiec. Ciasto bardzo pyszne, winne Polecam
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
Masa:
WYKONANIE
Białka ubijamy ze szczypta soli na pulchną masę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Pod koniec wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie.
Wylewamy na dużą prostokątna formę , wyłożona papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 25 min.
Biszkopt będzie niski i o to chodzi, ponieważ ważna jest tutaj masa.
Przygotowujemy masę.
Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek. Wrzucamy do garnka i rozgniatamy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Chodzi o to, by zostały kawałki truskawek. Podgrzewamy , aż puszczą sok.
Kisiele rozprowadzamy w szklance wody. Wlewamy do truskawek , mieszamy aż powstanie gęsta masa.
Odstawiamy z ognia. Do gorącej masy dodajemy masło i miksujemy.
Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.
W tym czasie 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody.
Truskawki do dekoracji płuczemy i obieramy z szypułek. Przekrawamy na połowę i układamy na masie truskawkowej
Zalewamy tężejąca galaretką i wstawiamy do lodówki. Ciasto powinno postać w lodówce ok 2-3 godziny.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa:
- 70 dag truskawek
- 2 kisiele truskawkowe z cukrem
- 1 kostka masła
- 1 szklanka wody
Do dekoracji:
- 30 dag truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Białka ubijamy ze szczypta soli na pulchną masę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Pod koniec wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie.
Wylewamy na dużą prostokątna formę , wyłożona papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 25 min.
Biszkopt będzie niski i o to chodzi, ponieważ ważna jest tutaj masa.
Przygotowujemy masę.
Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek. Wrzucamy do garnka i rozgniatamy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Chodzi o to, by zostały kawałki truskawek. Podgrzewamy , aż puszczą sok.
Kisiele rozprowadzamy w szklance wody. Wlewamy do truskawek , mieszamy aż powstanie gęsta masa.
Odstawiamy z ognia. Do gorącej masy dodajemy masło i miksujemy.
Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.
W tym czasie 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody.
Truskawki do dekoracji płuczemy i obieramy z szypułek. Przekrawamy na połowę i układamy na masie truskawkowej
Zalewamy tężejąca galaretką i wstawiamy do lodówki. Ciasto powinno postać w lodówce ok 2-3 godziny.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz