sobota, 13 czerwca 2015

Truskawkowy pleśniak

Pleśniak, to kruche ciasto, które zawsze się udaje. Bardzo często wracam do tego przepisu. Jest bazą do rożnych owoców. Najbardziej pasuje mi z truskawkami. Zapraszam na  bloga  i pyszne ciasto z truskawkami.




SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • jedna margaryna  ( 250 g)
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 3 łyżki cukru kryształ,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Beza:
  • 5 białek
  • ok 3/4 szklanki cukru
Owoce:
1 kg truskawek (powinny zakryć całą blaszkę

Blaszka o wymiarach 24 x 36 cm.



WYKONANIE:

Żółtka oddzielamy od białek.

Mąkę wsypujemy do miski lub na deskę, dodajemy proszek do pieczenia i siekamy z margaryną i smalcem.





Dodajemy cukier i żółtka, zagniatamy ciasto.




3/4 ciasta schładzamy ok 30 min w lodowce, pozostałą część zawijamy w folię i mrozimy.




Dno i boki blaszki  smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Ugniatamy tak, by wszędzie wyrównać.


Truskawki płuczemy , obieramy z szypułek. Osuszone wykładamy na ciasto.



Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Wylewamy na truskawki.




Ciasto z zamrażarki ścieramy na wierzch bezy.



Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczmy w 180 stopniach ok 60 min.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz