wtorek, 16 czerwca 2015

Zupa truskawkowa

Truskawki królują w naszych przepisach. Sezon trwa i należy je wykorzystać maksymalnie. Ciasta, musy, konfitury, dżemy, desery itp. U mnie na blogu przepis na zupę owocową z truskawkami. Doskonała na ciepło i zimno. Podana z makaronem na pewno zaspokoi nasze apetyty.



SKŁADNIKI:

  • 1 kg. truskawek
  • 2 litry wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 kisiel truskawkowy
  • makaron ( u mnie pełnoziarnisty świderki
  • 2 goździki
  • opcjonalnie śmietana lub jogurt

WYKONANIE

Truskawki zalewamy 2 litrami wody dodajemy goździki. Zagotowujemy i od tego momentu gotujemy ok 10 min. Kisiel rozprowadzamy zimną wodą dodajemy do zupy. Galaretkę rozprowadzamy wrzątkiem i również wlewamy do owocówki. Mieszamy. Owoce możemy wyjąć i dodawać do talerza lub zostawić w zupie.
Zupę możemy zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym. U mnie 3 łyżki jogurtu.

Makaron gotujemy w wodzie al dente. Podajemy z zupą na gorąco lub na zimno.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz