wtorek, 25 sierpnia 2015

Pieczeń schabowa


Mięsa pieczone przygotowane samodzielnie, na pewno każdemu smakują. Wiemy, co jemy. U mnie dzisiaj na blogu schab pieczony przyrządzony nieco inaczej niż zawsze prezentowałam. Przepis bardzo prosty, a efekt murowany.Smaczny na gorąco i na zimno polecam.




SKŁADNIKI: 

  • 15 kg schabu bez kości
  • 4 cebule
  • 5 ząbków czosnku 
  • 2 łyżeczki soli
  • zioła typu: rozmaryn, majeranek estragon, ziele angielskie, liść laurowy

WYKONANIE:

 Schab najpierw obgotowujemy w wodzie z dwoma łyżeczkami soli, liściem laurowym i zielem angielskim.

Mięso wrzucamy, kiedy woda się zagotuje i gotujemy ok. 30 min. Następnie zostawiamy schab w wodzie, aż lekko ostygnie. Taki sposób sprawi ,że nasza pieczeń będzie soczysta

Schab osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem,  ziołami i okładamy pokrojoną w piórka cebulką.

Owijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze  200 stopni ok. 1 godziny.

Podajemy na gorąco lub na zimno  (jeśli zostanie).





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz