sobota, 17 października 2015

Pizza dwa w jednym

Dzisiaj polecam pizzę zrobioną domowym sposobem w dwóch smakach. Każdy z domowników ma swoje preferencje smakowe i dlatego pizza podzielona na dwie części. Możemy wybierać.
Dodatkowym atutem tej pizzy jest mąka, którą poleciła mi moja koleżanka. Może  robię teraz reklamę, ale Mąka do pizzy włoskiej  z firmy Smaki świata jest doskonała. Polecam , bo dobre.





SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 40 g drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania blachy
Dodatki:
  • kilka plastrów dobrej szynki
  • 15 dag. kiełbasy żywieckiej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 20 dag. pieczarek
  • 20 dag sera mozzarella
  • masło klarowane do smażenia pieczarek
  • odrobina oregano
Sos na spód pizzy:
  • sos paprykowy-odsyłam do przepisu Pasta paprykowa
  • można również inny dowolny sos
WYKONANIE

Drożdże do zrobienia ciasta powinny być ciepłe, więc wcześniej wyjmujemy z lodówki.

 Do szklanki lub większego kubka wsypujemy 2 łyżki mąki, rozkruszamy drożdże, dodajemy odrobinę soli i szczyptę cukru .

 Podlewamy letnią wodą i mieszamy.

Powinna powstać konsystencja słodkiej śmietanki.

Odstawiamy do wyrośnięcia.

 Jeśli drożdże nie urosną, są niedobre i musimy , niestety, kupić inne.

Do miski wsypujemy mąkę, posypujemy resztą soli,robimy dołek i wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy.

Wyrabiamy ciasto, podlewając stopniowo  wodą.

Dodajemy również 1 łyżkę oliwy.

 Ciasto  wyrabiamy tak długo, aż będzie odstawało od ręki.

 
                                                                                               






Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto, powinno być elastyczne.


W tym czasie przygotowujemy składniki do pizzy.

Pieczarki obieramy kroimy na duże kawałki.

Cebulę kroimy w kostkę, obsmażamy na maśle, dodajemy pieczarki.

Chwilę podsmażamy, aż wyparuje woda.

Pieczarki gotowe czekają na swój czas.

Ciasto wykładamy na wysmarowaną oliwą, dużą blaszkę z piekarnika.

Rozciągamy ciasto na boki wylepiamy brzegi blaszki.


Spód ciast smarujemy sosem, u mnie ten paprykowy, doskonale się sprawdził.


Na jednej części pizzy układamy szynkę, na drugiej kiełbasę żywiecką. Posypujemy oregano i kukurydzą.




Na całej pizzy rozkładamy pieczarki.




Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Wstawiamy pizzę. Pieczemy 15 min.

 Następnie posypujemy startym serem  i pieczemy jeszcze 10 min.

Dlaczego ser później? Ponieważ nie spiecze się i jest doskonały, mięciutki.



Gotową pizzę podajemy z dowolnym, ulubionym sosem lub ketchupem. U mnie Domowy ketchup


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz