czwartek, 17 września 2015

Ketchup domowy - wiem, co jem

Ketchup domowy samo zdrowie bez dodatków i konserwantów. Taki też powstał dzisiaj w mojej kuchni. Trochę pokombinowany, ale chyba właśnie najlepszy. Można po swojemu zrobić smakowo bardziej pikantny, czy też bardziej winny. Dlatego doprawianie ketchupu pozostawiam smakom każdej gospodyni. W przepisie podaję tylko przypuszczalne proporcje soli , cukru papryczki chili itp.
Zrobiłam z takiej ilości pomidorów, ponieważ tyle posiadłam w domu. Można więc zwiększyć porcje. U mnie 7 małych i średnich słoiczków





SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg pomidorów ( miękkich)
  • 2 marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • 4 jabłka  (winne)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 małej  cukinii ( można więcej)
  • 1/2 pietruszki
  • 3-4 łodygi liści selera naciowego 
  • 3 cebule
Przyprawy:
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • garść bazylii
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2-3 łyżki soli
  • 2 -3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki pieprzu prawdziwego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżki sproszkowanej papryczki chili
  • 3 łyżki winnego octu

WYKONANIE

Pomidory płuczemy, wyrzynamy środki i kroimy na ćwiartki.



 Marchewkę, jabłko, pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Z papryki usuwamy ziarna i kroimy w kostkę.
Cukinie i  cebule również kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony czosnek, liść i ziele angielskie.
seler i bazylię siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. dodajemy zioła prowansalskie.
wszystko gotujemy pod przykryciem ok 1.5 godziny, często mieszając.



Kiedy warzywa są już miękkie, odstawiamy z ognia i blendujemy do uzyskania gęstej masy.



Następny etap to dokładne przecieranie przez  sito. robimy to bardzo dokładnie, aż na dnie sita zostanie łyżka.





Do przetartej masy dodajemy sól, , pieprz, cukier przyprawy Smakujemy i robimy według własnego cukru. Można dodać więcej octu , cukru itp.
Całość gotujemy jeszcze aż masa zgęstnieje. Pasteryzujemy ok 10 min.




Prześlij komentarz