niedziela, 11 października 2015

Udka z kurczaka pieczone z warzywami

Udka  z kurczaka tradycyjne danie, które może niektórym już się znudziło. Proponuję trochę zmodyfikować nasze przepisy coś dodać, czymś przyprószyć i już inny smak. U mnie udka w sosie sojowym pieczone z marchewką, cebulką i porem. Zapewniam ,że bardzo smaczne danie obiadowe






SKŁADNIKI:

  • 5 udek z kurczaka ( oczywiście ilość można zwiększyć lu zmniejszyć)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • majeranek tymianek do oproszenia
  • 3 marchewki
  • 1/2 pora ( biała część)
  • 1 duża cebula
  • olej do obsmażenia
WYKONANIE.

Udka z kurczaka, płuczemy dzielimy na dwie części. Wkładamy do miski, wlewamy sos sojowy, posypujemy ziołami- mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 -3 godziny.

Warzywa płuczemy. marchewkę i cebulę obieramy.
Pora i cebulę  kroimy w piórka.
Marchewkę strugamy na cienkie paski.

Udka, obsmażamy chwilę z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy warzywami. 
Nakrywamy naczynie i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika.

Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz