Mięso z indyka bardzo dobrze komponuje się z przyprawą curry. Dodatkowego smaku takiej potrawie dodaje jabłko. Mamy wtedy wyrazisty, winny smak. Do dania, które proponuję możemy wykorzystać, filet z indyka lub tak , jak u mnie udziec. Może to być dobra propozycja na świąteczny obiad
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Udziec płuczemy, jeśli jest z kością to ją wycinamy. Mięso kroimy na większe kawałki, przyprawiamy wszystkimi przyprawami oprócz curry.
Zostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki mięsa oprószamy mąką i mieszamy.
Lekko obsmażamy z obu stron.
Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Nakrywamy i smażymy na małym ogniu ok. 1 godz.
Do miękkiego już mięsa dodajemy przyprawę curry. Jeśli woda się wygotowała podlewamy jeszcze szklankę wody- mieszamy.
Jabłka ubieramy, kroimy w ósemki i dodajemy do mięsa.
Nakrywamy i jeszcze dusimy ok. 10 min. Jabłka powinny być miękkie, ale nie dopuszczamy, by się rozpadły. Podajemy z ryżem , ziemniakami lub kaszą.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 1 udziec z indyka
- 1 łyżeczka curry
- 2 jabłka
- 1 łyżka ziół do drobiu
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- pół łyżeczki soli ziołowej
- odrobina pieprzu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka wody
WYKONANIE
Udziec płuczemy, jeśli jest z kością to ją wycinamy. Mięso kroimy na większe kawałki, przyprawiamy wszystkimi przyprawami oprócz curry.
Zostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki mięsa oprószamy mąką i mieszamy.
Lekko obsmażamy z obu stron.
Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Nakrywamy i smażymy na małym ogniu ok. 1 godz.
Do miękkiego już mięsa dodajemy przyprawę curry. Jeśli woda się wygotowała podlewamy jeszcze szklankę wody- mieszamy.
Jabłka ubieramy, kroimy w ósemki i dodajemy do mięsa.
Nakrywamy i jeszcze dusimy ok. 10 min. Jabłka powinny być miękkie, ale nie dopuszczamy, by się rozpadły. Podajemy z ryżem , ziemniakami lub kaszą.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz