poniedziałek, 14 grudnia 2015

Indyk z jabłkiem w sosie curry

Mięso z indyka bardzo dobrze komponuje się z przyprawą curry. Dodatkowego smaku takiej potrawie  dodaje jabłko. Mamy wtedy wyrazisty, winny smak. Do dania, które proponuję możemy wykorzystać, filet  z indyka lub tak , jak u mnie udziec. Może to być dobra propozycja na świąteczny obiad





SKŁADNIKI

  • 1 udziec z indyka
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka ziół  do drobiu
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • pół łyżeczki soli ziołowej
  • odrobina pieprzu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka wody

WYKONANIE

Udziec płuczemy, jeśli jest  z kością to ją wycinamy. Mięso kroimy na większe kawałki, przyprawiamy wszystkimi przyprawami oprócz curry.


Zostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki mięsa oprószamy mąką i mieszamy.

Lekko obsmażamy z obu stron.



Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Nakrywamy i smażymy na małym ogniu ok. 1 godz.

Do miękkiego już mięsa dodajemy przyprawę curry. Jeśli woda się wygotowała podlewamy jeszcze szklankę wody- mieszamy.
Jabłka ubieramy, kroimy w ósemki i dodajemy do mięsa.


Nakrywamy i jeszcze dusimy ok. 10 min. Jabłka powinny być miękkie, ale nie dopuszczamy, by się rozpadły. Podajemy z ryżem , ziemniakami lub kaszą.















SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz