czwartek, 21 stycznia 2016

Racuchy z jabłkiem i cynamonem


Dzisiaj propozycja przekąskowa na słodko. Racuchy z jabłkiem i odrobiną cynamonu. Tym razem spulchniaczem będą drożdże. Zapraszam.





SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki cukru
Dodatkowo 
  • 2 jabłka 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia

WYKONANIE

Drożdże rozprowadzamy z 1 łyżeczką  cukru i niewielką ilością mleka.

Mąkę, jajka, cukier i  mleko, cynamon mieszamy w naczyniu. Dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy .Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość.

Jabłka obieramy , kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta razem. Smażymy na gorący tłuszczu nakładając  ciasto łyżką.
Racuchy bardzo szybko i pięknie rosną. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.

Posypujemy cukrem pudrem.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz