Upiekłam dzisiaj ciasto, które jest bardzo popularne w powiecie biłgorajskim.Może znacie inna nazwę? Przepis dostałam od znajomej. Postanowiłam wypróbować. Podstawą ciasta jest kasza gryczana i ser oraz lane drożdżowe ciasto. Już pisałam o kaszach ,że są bardzo zdrowe więc wprowadzam do naszej diety więcej kasz.
Czego potrzebujemy:
Na ciasto
- 1/2 kg maki
- 5 dag drożdży
- pół kostki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
Na farsz:
- 1/2 kg twarogu
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 4 jajka
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- liście mięty , mogą być suszone (sporo) chodzi o smak i aromat
- pół szklanki gęstej śmietany ( można jogurt)
Najlepiej kaszę ugotować wcześniej ( proporcja 1 szklanka kaszy dwie wody)
Przygotowujemy ciasto:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżką mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy ostudzamy. Do mąki dodajemy, jajka, cukier, roztopione masło , mleko, cukier waniliowy. Ucieramy wszystko na koniec dodajemy drożdże, mieszamy. Ciasto powinno mieć płynna konsystencję , laną jak na biszkopt ( moje było trochę za gęste , dlatego dodajemy więcej mleka jeśli widzimy, że jest gęste. Ciasto nie wyrabiamy jak prawdziwe drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto rośnie , a my w tym czasie przygotowujemy farsz
Kaszę łączymy z twarogiem , lepiej przekręconym przez maszynkę, dodajemy roztopione masło i wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy.
Przygotowujemy podłużne dwie foremki , keksówki długie. Smarujemy tłuszczem. Na spód wylewamy 1/4 ciasta , na to 1/4 masy, na górę wlewamy następną 1/4 ciasta. Tak samo robimy z drugą keksówką.
Pieczemy 1 godz w 200C . Po wyjęciu czekamy, aż chwilę ostygnie. Wyrzucamy z foremki na podkładkę. Chodzi o to ,żeby góra ciasta, trochę się wgniotła.
Gotowe.
3 komentarze:
pyszny pomysł:)
Napewno wyjdzie bardzo smaczne
Zabieram się do pieczenia zobaczymy czy mi się uda
Prześlij komentarz