wtorek, 28 stycznia 2014

Kiełbasa domowa- biała

Warto od czasu, do czasu poświęcić trochę czasu , by wyprodukować własne wędliny. Jesteśmy pewni ,że są zdrowe, bez konserwantów, a w dzisiejszej dobie, to raczej unikatowe.
Moja kiełbasa powstała dziś, jest jeszcze ciepła.



Gotowa  do jedzenia


  Czego potrzebujemy:

  • 1 kg.  łopatki 
  • 30 dag karkówki
  • 30 dag piersi indyka
  • 25 dag słoniny ze skórką
  • 30 g soli
  • 2 łyżeczki pieprzu ( można mniej)
  • łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku 
  •  ok szklanki wody z ugotowanych skórek
Wykonanie:
Łopatkę mielimy na siatce o grubości oczka 10 . ( rzadka). Pierś i karkówkę mielimy na jeszcze rzadszej siatce,  grubość  oczka  8. Ugotowane skórki przekręcamy na siatce  o grubości 3, tak samo słoninę.
Wszystko dokładnie wyrabiamy, wlewamy wodę ze skórek, masa lepi się do rak , dodajemy  wszystkie przyprawy. Czosnek wyciśnięty zmieszany z solą. Ponownie dobrze wyrabiamy.

Tak przygotowaną masę odkłady na ok 2 -3 godz  do lodówki.  Po tym czasie napełniamy jelita wieprzowe, lub możemy zawekować , jest również pyszne. 


tak wygląda na surowo


Kiełbasa w słoiku , gotowana ok. 30 min


Kiełbasę wrzucamy  do wody ok. 90 stopni  i tak gotujemy ok 1 godz. Nie dopuszczamy do wrzenia.




Tutaj przepis na: Kiełbasa wiejska wędzona



Prześlij komentarz