niedziela, 19 stycznia 2014

Pyszne ciasto bananowe

To ciasto rozpływa się w ustach, dlatego warto poświęcić trochę czasu, by

 móc się nim delektować.



Bananowe




Nikt się nie oprze, bowiem już sam widok zachęca do spróbowania.

 Serowy krem i kawałki bananów, idealne komponuję się z ciemnym spodem  i czekoladą . Pychotka.






CZEGO POTRZEBUJEMY
Ciasto:
300 g cukru
5 jajek
125 ml oleju
125 ml wody
200 g mąki pszennej
3 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie serowe :
8 bananów
100g cukru
sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów

500 g twarogu  z wiaderka lub dobrze zmielonego
 5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
400 ml słodkiej śmietany 30%
Polewa:

150 g  gorzkiej czekolady
25 g margaryny
200 g słodkiej śmietany 30%
kawałek czekolady do starcia (pół tabliczki, może być również gorzka)




PRZYGOTOWANIE

Jajka ubijamy z cukrem. Dodając  stopniowo olej i wodę. Kakao, mąkę iproszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej   (średniej wielkości formy)wysmarowanej margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 15 min. w temperaturze 220°C  Ostudzić. Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście.




PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ

Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Banany skropić sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w  zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści.  Dodawać po  łyżce kremu serowego i wymieszać. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na  banany przekrojone na pół i ułożone na cieście. Ciasto wstawić do lodówki na ok 3 godz.  Przygotować polewę. Czekoladę i margarynę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić . Część czekolady zetrzeć na  grubej tarce. Posypać boki. Ciasto wstawić do lodówki.

SMACZNEGO

P