niedziela, 19 stycznia 2014

Pyszne ciasto bananowe


To ciasto rozpływa się w ustach, dlatego warto poświęcić trochę czasu, by

 móc się nim delektować.

Pyszne bananowe


Nikt się nie oprze, bowiem już sam widok zachęca do spróbowania.

 Serowy krem i kawałki bananów, idealne komponuję się z ciemnym spodem  i czekoladą . Pychotka.

Bananowe
CZEGO POTRZEBUJEMY
Ciasto:
  • 300 g cukru
  • 5 jajek
  • 125 ml oleju
  • 125 ml wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie serowe :
  • 8 bananów
  • 100g cukru
  • sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów

  • 500 g twarogu  z wiaderka lub dobrze zmielonego
  •  5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 400 ml słodkiej śmietany 30%
Polewa:


  • 150 g  gorzkiej czekolady
  • 25 g margaryny
  • 200 g słodkiej śmietany 30%
  • kawałek czekolady do starcia (pół tabliczki, może być również gorzka)
PRZYGOTOWANIE

Jajka ubijamy z cukrem. Dodając  stopniowo olej i wodę. Kakao, mąkę i 


proszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej  
 (średniej wielkości formy)wysmarowanej margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 15 min. w temperaturze 220°C  Ostudzić. Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. 


PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ


Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Banany skropić sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w  zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści.  Dodawać po  łyżce kremu serowego i wymieszać. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na  banany przekrojone na pół i ułożone na cieście. Ciasto wstawić do lodówki na ok 3 godz.  Przygotować polewę. Czekoladę i margarynę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić . Część czekolady zetrzeć na  grubej tarce. Posypać boki. Ciasto wstawić do lodówki.



SMACZNEGO