czwartek, 23 stycznia 2014

Torcik tiramisu z wiśniami

Torty to poezja naszej kuchni, cieszą oko, dostarczają przyjemności dla naszych kubków smakowych.
Goszczą na naszych stołach z powodów  dla nas wyżach.
Przepis z książki: 120 Przepisów na Święta.




Czego potrzebujemy:

  • 4 jajka 
  • 20 dag cukru 
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 15 dag maki 
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoik kompotu z wiśni (ok 750 ml)
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • po 50 dag chudego twarogu i serka mascarpone
  • 5 łyżek wiśniówki
  • 500 ml kremówki
  • 15 dag podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżki kakao
Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dosypywać 10 dag cukru,  jedną torebkę cukru waniliowego. Wlać żółtka , starannie wymieszać. Mąkę i proszek połączyć z masą. masę wlać do okrągłej formy wyłożonej papierem. Piec ok. 25 min w 200 C. ostudzić.

Wiśnie odsączyć. Zalewę przelać do garnka zagotować z cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić zimną wodą, wlać do wrzącego płynu. Cały czas mieszając, gotować, aż lekko zgęstnieje, włożyć owoce, wymieszać ostudzić.

Zimny biszkopt przekroić na dwa placki. Spód posmarować masą wiśniową i odstawić na godzinę do lodówki.
Mascarpone zmiksować z twarogiem i resztą cukru . Namoczoną żelatynę rozpuścić w podgrzanej wiśniówce i połączyć z dwiema łyżkami kremu serowego ,a następnie z reszta masy.
Krótko schłodzić , a gdy zacznie tężeć, dodać 250 mil kremówki, wymieszać. połowę kremu rozsmarować na wiśniach., przykryć drugim plackiem. Gotowe ciasto posmarować resztą kremu.. Boki obłożyć biszkoptem, wierzch oprószyć kakao i przebrać kleksikami z pozostałej śmietany.

SMACZNEGO

Polecam również:  Tort




Prześlij komentarz