wtorek, 28 stycznia 2014

Tradycyjne flaczki wołowe


Flaczki to jedno z dań, które od dawna gości w naszych kuchniach. Syte, pożywne , jednogarnkowe danie, zaspokaja głód i apetyt. Czy lubicie flaczki? Ja tak. Jest kilka wersji ich przygotowania. Podaję ten tradycyjny.




Czego potrzebujemy:
  • 1 kg  suchych mrożonych flaków wołowych.
  • korpus z indyka, 
  • 25 dag. szponder wołowy
  • włoszczyzna
  • przyprawa do flaków
  • sól pieprz
  • majeranek
Wykonanie:

Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą, spory garnek ok 4-5 l. Gotujemy, zbieramy szum, wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu.

Flaczki zalewamy wodą po  zagotowaniu, odlewamy wodę kilka razy do momentu ,aż zniknie nieprzyjemny zapach. Ugotowane do miękkości flaki dodamy do rosołu, z którego wyjmujemy warzywa , mięso.

Marchewkę kroimy w plastry /kostkę dodajemy do rosołu. Doprawiamy przyprawą solą, pieprzem.na koniec wsypujemy majeranek.

Jeśli preferujemy gęste zupy, to robimy zasmażkę i rozprowadzamy wywarem.


.




SMACZNEGO




Prześlij komentarz