sobota, 6 września 2014

Przetwory na zimę -"krokodylki"

"Krokodylki"- sama nie wiem skąd taka nazwa może, dlatego że zielone porowate, ale czy przypominają krokodyla??? Nieważne. Jedno jest pewne, są  to pyszne ogóreczki, które weszły do moich stałych przepisów na przetwory. Jeżeli  ktoś lubi ostre i pikantne,   to na pewno  podany przepis zaspokoi jego smakowe podniebienie.



Jak to robimy:

3 kg. małych ogórków, kroimy na ćwiartki, solimy 4 łyżkami soli, zostawiamy na 4 godziny. Ogórki puszczą sok. Odcedzamy i dodajemy pół łyżeczki papryki ostrej, pół chili, 2 główki czosnku przeciśniętego przez praskę, 8 łyżek oliwy. Do tego zagotowujemy  zalewę z ok. 80 dag. cukru i 3 szklanki octu 10%. Gorącym zalewamy ogórki. odstawiamy na 12 godzin, od czasu do czasu mieszamy. Następnie nakładamy do słoików, zalewamy płynem - nie pasteryzujemy.  Wariant mniej pikantny,to papryka  słodka 1 łyżka i bez chili.

Polecam również: Sałatka na zimę




 SMACZNEGO

Prześlij komentarz