czwartek, 19 marca 2015

Babka czarno -biała


Pieczenie bab, babek , babeczek kojarzy się z Wielkanocą. Skoro święta już niedługo, to proponuję babkę czarno - białą.






SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki
  • 8 łyżek oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Plewa:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie białej polewy


WYKONANIE:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielimy białka od żółtek.
Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę.
Dodajemy olej i ocet. Ucieramy Wsypujemy mąkę i mieszamy.
Z białek ubijamy na  sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.
Do większej porcji dodajemy łyżkę mąki i wymieszamy.
Do mniejszej porcji dodajemy kakao i mieszamy.
Formę do ciasta smarujemy i wysypujemy tartą bułką.
Najpierw wylewamy ciemne ciasto, a na wierzch jasne.
Ciasto jest dość gęste , wiec można wykładać łyżką. Pieczemy ok. 60  minut w 180 C.

Wszystkie składniki polewy łączymy, mieszamy i chwilę trzymamy na ogniu. Nie zagotowujemy.
Jasną polewę podgrzewamy w gorącej wodzie. Ciepłą polew ciemną wylewamy na ciasto. Polewą jasną robimy wzorek na ciemnej.




SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz