niedziela, 15 marca 2015

Bułeczki drożdżowe na słodko

Bułeczki z nadzieniem piekę na bazie ciasta drożdżowe, Takiego jak na pączki. Wychodzą pulchne i bardzo smaczne. Polecam





 SKŁADNIKI 
  • 1 kg. mąki pszennej
  • 100 g. świeżych drożdży 
  • 200 g. masła 
  • 1 szklanka cukru kryształ
  • 8  żółtek
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka 
  • wiśnie z soku, tarte jabłka 
  • skórka starta z jednej cytryn
  • jedno jako do smarowania ciasta
WYKONANIE

 Mleko lekko podgrzewamy. Część mleka  mieszamy z 2  łyżeczkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 min.

Roztapiamy masło. Żółtka, jajko i resztę cukru ubijamy na parze, aż powstanie puszysta masa.

Resztę mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn,  masę jajeczną, resztę mleka, startą skórkę z cytryny i wyrabiamy ciasto. Najlepiej ręką.

 Podczas wyrabiania, dodajemy  roztopione masło. Wyrabiamy ciasto na gładką masę. Powinno być szkliste i odchodzić od reki.

Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. 50 min ).

Ręcznie wyrabiamy bułeczki. Ręce oprószamy mąką, urywamy kawałek ciasta, robimy  mały placek. Nakładamy nadzienie , dobrze zlepiamy.

Formujemy kształt bułeczki. układamy zlepieniem do dołu na blaszce wysmarowanej tłuszczem i lekko podsypanej mąką. Trochę czekamy ,aż bułki lekko podrosną ok 10-15 min.



 
Ciasto smarujemy rozbitym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku  200 stopni przez ok. 20 min.

Po upieczeniu lekko skraplamy woda nakrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto lekko ostygnie.




SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz