niedziela, 8 marca 2015

Pizza domowa -pyszna

Być może wiele pań ma swoje wypróbowane ciasto do pizzy, bo przecież to jest podstawa tego dania. Jeśli jednak dalej eksperymentujecie, to zapraszam  do wypróbowania mojego przepisu. Warunek jednak podstawowy, to wyrabianie ciasta. Dłuuuugo. To podstawa i bez niego nawet dobry przepis nie wyjdzie. Ja swoje wyrabiam ok. 15 min. I widzę, czy ciasto  odchodzi od ręki i czy pojawiają się pęcherzyki powietrza. Jeśli tak to jest dobre. Może odstawić by urosło.

Kolejny ważny składnik pizzy to sos, którym smarujemy nasze ciasto. W tym przepisie podaję również smaczny i bardzo prosty sos.





SKŁADNIKI

Na ciasto ( duża blaszka z piekarnika)
  • 3  szklanki dobrej mąki np. tortowej
  • 1 szklanka mleka ( ciepłego, ale nie gorące)
  • 1/2 szklanki wody ( letniej)
  • 45 g. drożdży świeżych
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/2  łyżeczki soli
  • łyżka oliwy z oliwek
Na sos:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka ketchupu
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
Składniki farszu

Tu oczywiście dowolność u mnie takie:
  • 30 dag kiełbasy podlaskiej ( tej droższej)
  • 50 dag pieczarek
  • 15 dag salami ( dowolne)
  • 20 dag sera typu parmezan lub inny  ( ja wymieszałam z dojrzewającym masdamerem)
Sos czosnkowy na wierzch pizzy:
  • 2 łyżki majonezy
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3-4 ząbki czosnku wyciśniętego
  • szczypta soli , odrobina pieprzu

WYKONANIE

Przygotowanie ciasta:

Drożdże rozkruszamy dodajemy oliwę odrobinę mleka sól i cukier mieszamy.
Powinna być gęstość słodkiej śmietanki. Odstawiamy na ok. 10 min., jak podrosną to mamy dobre drożdże, jak nie  to nie warto z nich nic robić.

Wyrośnięte drożdże wlewamy do mąki. Ja robię w misce. Dolewamy mleko i wodę i wyrabiamy ręką ciasto. Nie powinno być zbyt gęste. Jeśli takie jest dodajemy odrobinę wody. Wyrabiamy, jak już pisałam, do momentu, aż ciasto odstaje od ręki. I powstają pęcherzyki powietrza na cieście.

Nakrywamy ściereczką  i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Przygotowanie farszu:

Pieczarki płuczemy, jak młode nie obieramy, kroimy w duże plastry i razem z pokrojoną cebulką dusimy do momentu, aż odparują. Solimy i pieprzymy do smaku.

Kiełbaskę kroimy w plasterki i lekko obsmażamy.

Ser ścieramy na grubych oczkach.

Przygotowanie sosu:

Do koncentratu pomidorowego dajemy ketchup, przyprawy i suszone pomidory, wszystko blendujemy.



Przygotowanie sosu czosnkowego:

Wszystkie składniki łączymy i dobrze mieszamy.


Ciasto wyrosło, wyrzucamy na blat oproszony mąką. Dobre ciasto powinno doskonale się poddawać , rozciągać. Lekko rozwałkowujemy.




 Wykładamy na blaszkę posmarowaną dobrze oliwą ( inna opcja blaszka wysypana mąką). Rozciągamy ciasto do brzegów, wylepiamy grubiej i wyżej brzegi blaszki. Smarujemy sosem pomidorowym.


Układamy na części ciasta kiełbaskę, a na drugiej salami.



Całość posypujemy pieczarkami. Można posypać jeszcze oregano jak ktoś lubi wyraźny smak tej przyprawy. Pamiętajmy jednak ,że jest w  sosie.



Wstawiamy do piekarnika na ok 20 min temp. 200 stopni.

Pod koniec pieczenia, kiedy widzimy ,że cisto jest gotowe, posypujemy żółtym serem.

Ser posypany wcześniej, za bardzo się przypiecze i nie będzie smaczny.



  Teraz pozostaje już tylko degustacja.


SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz